Ankkuri
PE
26.5.2017
P�iv�n s��
PK-Lehti
 

16.5.2017 00:00

Kankaan Kisailijat pitävät yhtä

KAVERIA EI JÄTETÄ Muusikko Kari Stenman järjestää varainkeruu-illan olympiamitalisti Juha Hirvelle.

Juha Hirvi ja Kari Stenman istuvat Kahvila Susikoskessa Hurukselassa. Samassa kylässä Kymijoen varrella he tutustuivat pikkupoikina.
–Mietin just, että minä vuonna se oli, Hirvi sanoo.
Hänen perheensä asui Hurukselassa, Stenmanin perhe Kotkansaarella.
–Vanhempani hommasivat kesäpaikan Hirvenmäeltä eli Hirvien naapurista. Kesät olimme täällä ja talvellakin viikonloput, Kari Stenman kertoo.
Vuosi oli 1965. Pojat olivat viisivuotiaita.
Hirvestä tuli huippu-urheilija. Kivääriammunnalla ei kuitenkaan lyönyt rahoiksi, ja oman yrityksen ongelmat ovat ajaneet hänet talousvaikeuksiin. Niiden helpottamiseksi Stenman järjestää varainkeruu-illan ensi lauantaina ravintola Kairossa.

Pojat harrastivat melkein mitä vain urheilua omatekoisilla välineillä. He perustivat Hurukselan Urheilijoille epävirallisen alaseurankin, Kankaan Kisailijat.
–Ydinporukkaa olivat minä, Jussi ja Vanhalan veljekset, Kari Stenman kertoo.
–Ainoa, mikä ostettiin, oli jääkiekkomaila - Ykä. Ei hajonnut millään ja painoi vissiin viisi kiloa.
Sen sijaan omatekoinen futismaali ei kestänyt pallon osumaa
–Kukas sen yläriman sai päähänsä? Stenman kysyy.
–En minä muista. Niitä aina sattuu… Hirvi vastaa.
–Ei voitu kuvitellakaan, että joku Kankaan Kisailijoiden porukasta olisi joskus olympialaisissa.
–Ei ainakaan minä.
–No ei kukaan.
–Kun löytyi oikea laji…
Hirvi osallistui kuusiin olympialaisiin ja saavutti hopeaa pienoiskiväärin asentokilpailussa Sydneyssä 2000.
–Kyllä Kankaan Kisailijoista oli valtavasti hyötyä kehonhallintaan ja peruskuntoon. Oli enemmän ampuneita kavereita, mutta he hyytyivät ennen kuin minä.

Urheilu-uransa jälkeen Juha Hirvi työskenteli Ampumaurheiluliitossa valmentajana 2009-16. Hänellä oli myös urheiluammuntavälineitä myyvä yritys, Hirvi Shooting Oy.
_Vaikka se oli minun nimissäni, en puuttunut sen käytännön toimintaan. Siksi huonot asiat pääsivät niin pitkälle, Hirvi sanoo.
–Sisko sairastui syöpään, sairasti sitä puoli vuotta ja menehtyi. Koko porukka oli muissa ajatuksissa.
Firman varasto on myyty, ja velkaa on noin 40 000 euroa.
–Ketään en voi syyttää - en edes itseäni. Asiat vain menivät pieleen.
Hirvi suunnittelee jatkavansa Shooting Oy:n toimintaa jossakin muodossa. Hän myös neuvottelee valmentajasopimuksesta intialaisten kanssa.
Vuosiin Juha Hirvi ja Kari Stenman eivät juuri pitäneet yhteyttä.
–Melkein nämä sinun huippuaikasi… Stenman sanoo.
–Satunnaisesti nähtiin jossain. Musiikkijutuissa törmättiin, Hirvi sanoo.
–Meidän keikoilla kävit.

”Stenkka” Stenmanilla on ollut lukuisia yhtyeitä, joista tunnetuin on MASH. Hän on syntynyt Kotkassa, mutta asuu Haminassa.
Tammikuussa Helsingin Sanomat julkaisi Hirven laajan haastattelun, jossa hän kertoi talousvaikeuksistaan. Siitä syntyi Stenmanille idea varainkeruu-illasta.
–Ajattelin, että jotain pitää tehdä, kun olen järjestänyt hyväntekeväisyystapahtumia muutenkin, eläinsuojelulle lähinnä.
Juha Hirvi suhtautui ideaan ristiriitaisesti
–On kurjaa, että olen tällaisessa tilanteessa. Mutta toisaalta on hieno juttu, että on niin paljon kavereita, jotka haluavat auttaa. Ei sellaisesta voi kieltäytyä.
–Lipputulot menevät suoraan Jussille. Kukaan muu ei saa penniäkään, Kari Stenman.
Sen tekevät mahdolliseksi vapaaehtoiset esiintyjät ja sponsoriyritykset. Lahjaveroakaan ei tarvitse maksaa, kun lahjoitus on alle 5 000 euroa.
–Vaikka ei saataisi yhtään rahaa, on hieno juttu, että saadaan ystävien kesken hyvät bileet aikaan, Hirvi sanoo.
Kairon lavalla nähdään lauantaina kolme esiintyjää, muun muassa MASH unplugged. Illan teema on Kaveria ei jätetä.
HARRI MANNONEN
Lue uusin numero Ilmoita tekstarilla Lisää uutiskuva Ilmoita tehokkaammin
Mediakorttiin on tiivistetty kaikki ilmoitusasiakkaan tarvitsema tieto seikkaperäisesti. Mediakortista löytyvät myös jakelulevikkiä ja yhteyshenkilöitä koskevat tiedot. Mediakortin lukemiseen tai tulostamiseen tarvitset ilmaisen pdf-ohjelman.
Voit lähettää kaupunkilehteemme mielipiteen tai rivi-ilmoituksen tekstiviestinä. 160 merkin mielipideviesti maksaa 0,95 euroa. Rivi-ilmoituksen hinta on 12 euroa. Palvelu toimii DNA:n, Elisan, Kolumbuksen, Saunalahden ja Soneran liittymissä.
Kolari, kyläjuhla, hauska sattumus? Onko sinulla mielessäsi hyvä juttuvinkki? Ota yhteyttä meihin, niin katsotaan yhdessä, olisiko ideasta ainesta pienemmäksi tai vähän isommaksikin jutuksi. Parhaat juttuvinkit palkitaan!
Askarruttaako sinua joku lehteemme liittyvä asia? Haluatko antaa toimitukselle tai ilmoitusmyynnille palautetta? Etkö tiedä mihin osastolle pyyntösi osoittaisit? Käytä silloin tätä kätevää palautelomaketta.
Käyntiosoite: Kymenlaaksonkatu 4, 48100 KOTKA Postiosoite: PL 238, 48101 KOTKA Avoinna: ma-pe klo 9-16.30 Lauantaisin suljettu.
Puhelin: (05) 210 4400 (vaihde) Telekopio: (05) 218 2199 (myynti), (05) 210 4435 (toimitus) Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)ankkurilehti.fi Verkkojulkaisun päätoimittaja: Petri Piipari.